NOS NieuwsAangepast

Vaticaan hekelt 'smerige laster'

Paus Benedictus stapt op omdat hij niet meer de kracht heeft om de kerk te leiden. Geruchten dat er een andere reden is voor zijn terugtreden, zijn lasterlijke roddels. Dat zegt de woordvoerder van het Vaticaan, Lombardi.

In de Italiaanse pers doen verhalen de ronde dat de paus vertrekt vanwege de voortwoekerende machtsstrijd en corruptie in het Vaticaan. Ook zou Benedictus vlak voor hij zijn vertrek bekendmaakte, een dossier op zijn bureau hebben gekregen over een netwerk van homoseksuele priesters in het Vaticaan die mogelijk het doelwit waren van chantage.

'Onaanvaardbare druk'

De aanhoudende geruchten kunnen schadelijk zijn voor het aanzien van kardinaal Bertone, de tweede man van het Vaticaan en vertrouweling van Benedictus. In de periode dat er geen paus is, heeft hij als camerlengo een belangrijke taak. Hij moet de noodzakelijke zaken regelen.

Woordvoerder Lombardi zei verder dat de media onaanvaardbare druk uitoefenen om de keuze van een nieuwe paus te beïnvloeden. Hij leek met zijn opmerking te verwijzen naar de Amerikaanse pers. Zo schrijven journalisten dat Amerikaanse kardinalen die hebben geprobeerd gevallen van seksueel misbruik geheim te houden, maar beter niet mee kunnen doen aan het conclaaf.

Benedictus is nog paus tot donderdagavond 20.00 uur. Na zijn terugtreden gaat hij eerst naar het pauselijke buitenverblijf. Later keert hij terug naar het Vaticaan waar hij nieuwe woonruimte in een klooster krijgt.

Gaat u woensdag naar de laatste audiëntie van paus Benedictus in Rome? Laat het ons weten via oproep@nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl