NOS SchaatsenAangepast

"Groot sportvrouw verloren"

"Nederland heeft een groot sportvrouw verloren." Met die woorden reageert oud-schaatser en oud-coach Henk Gemser op het overlijden van oud-schaatsster Atje Keulen-Deelstra.

"Ze werd aanvankelijk gezien als eendagsvlieg, maar ze logenstrafte het beeld van die tijd dat een vrouw die kinderen had gekregen niet meer aan topsport kon doen", zo zei hij in het Radio 1 Journaal. Keulen-Deelstra boekte haar grote successen na haar dertigste.

In de jaren zeventig werd Keulen-Deelstra vier keer wereldkampioen en drie keer Europees kampioen. Op de Olympische Winterspelen van 1972 in het Japanse Sapporo won ze een zilveren en twee bronzen medailles.

"Ze gaf nooit op"

Keulen-Deelstra heeft met Stien Kaiser het Nederlandse vrouwenschaatsen internationaal op de kaart gezegd. Dat zegt oud-schaatsster Sippie Tigchelaar.

"Samen met Stien heeft ze gezorgd voor prestaties en voor de emancipatie van het vrouwenschaatsen", aldus Tigchelaar, bestuurslid van de schaatsbond KNSB. "Ze was boerin en moeder, maar zodra ze op de baan stond, ging de focus volledig daarop. Ze was echt een vechter en wilde altijd winnen. Ze gaf nooit op."

"Imposante sportvrouw"

"We nemen afscheid van een imposante sportvrouw", reageerde Edith Schippers, de minister van Sport. "Ook bij huidige successen in het vrouwenschaatsen wordt nog steeds aan haar herinnerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl