Groot-Brittannië is AAA-status kwijt

Het logo van kredietbeoordelaar Moody's op een kantoor»
Het logo van kredietbeoordelaar Moody's op een kantoor NOS

Moody's heeft de kredietwaardigheid van staatsobligaties van Groot-Brittannië verlaagd. De Britten hadden met AAA de hoogste status en gaan nu een stap naar beneden, naar AA1.

Moody's is het eerste kredietbureau dat de rating van Groot-Brittannië verlaagt. De kredietbeoordelaar verwacht niet dat er binnenkort nog een verdere afwaardering zal volgen.

Schuldenlast

Als reden geeft Moody's dat de vooruitzichten voor de groei op de middellange termijn zwak zijn. In Groot-Brittannië wordt voor de komende jaren slechts een kleine groei verwacht.

Ook maakt Moody's zich zorgen over de hoge en almaar stijgende schuldenlast van het land. De kredietbeoordelaar verwacht niet dat daar voor 2016 verandering in komt.

Ernstig

Toch heeft Moody's veel vertrouwen in Groot-Brittannië. Zo hebben de Britten een concurrerende economie en is er nog altijd veel binnenlandse belangstelling om de staat geld te lenen. Daarom benadrukt Moody's dat de kredietwaardigheid van het land nog altijd zeer hoog is.

Groot-Brittannië kreeg de AAA-status in 1978. Volgens minister van Financiën Osborne maakt het besluit van Moody's duidelijk hoe ernstig de Britse schuldenproblematiek is. Volgens hem versterkt het de vastberadenheid waarmee de regering probeert de economie te hervormen.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Winst AkzoNobel fors gestegen Video De winst van verffabrikant AkzoNobel is in het derde kwartaal fors gestegen. In 2013 maakte het...21 okt 2014, 203 keer afgespeeld
  • » Autobom van IS ontploft in Kobani Video Koerdische bronnen zeggen dat IS-strijders een vrachtwagen vol explosieven hebben laten ontploffen...21 okt 2014, 2346 keer afgespeeld
  • » NOS Nieuws in 60 seconden (11:45) Video Een kort overzicht van het belangrijkste nieuws van dit moment.21 okt 2014, 880 keer afgespeeld

Meer video en audio