Statistiekgoeroe: Argo wint Oscar

Oscars»
Oscars Cliff1066 / Flickr / Creative Commons by-sa

De man die de Amerikaanse presidentsverkiezingen precies goed had voorspeld, denkt ook te weten wie komende zondag de Oscars in ontvangst mogen nemen. Bij de verkiezingen had statisticus Nate Silver alle staten voorspeld die naar Barack Obama gingen.

Volgens Silver is de kans het grootst dat Argo de award voor beste film krijgt. "Het zou een enorme verrassing zijn als die film niet wint", schrijft Silver in zijn column in The New York Times.

Parallellen met politiek

De beste mannelijke hoofdrolspeler wordt volgens hem hoogstwaarschijnlijk Daniel Day-Lewis (Lincoln). Het wordt spannender welke vrouw het beeldje voor beste hoofdrol krijgt. Silver denkt dat Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook) nipt gaat winnen van Jessica Chastain (Zero Dark Thirty).

Volgens Silver zijn de Oscar-voorspellingen net zo betrouwbaar als zijn voorspellingen bij de presidentsverkiezingen vorig jaar. "Er zijn genoeg parallellen met de politieke campagnes", zegt hij. Zo wordt er, net als door politici, volop gelobbyd voor zoveel mogelijk stemmen.

Formule

Silver heeft daarnaast een formule bedacht waarmee hij berekent wie de meeste kans maakt op een beeldje. Er wordt onder meer gekeken naar de winnaars van eerder uitgereikte awards, zoals de Golden Globes en Writer's Guild Awards. Daarna kijkt hij hoe vaak de afgelopen 25 jaar de winnaar van een Golden Globe ook een Oscar in ontvangst mocht nemen. Dat percentage gebruikt hij in zijn uiteindelijke voorspelling.

In 2009 en 2011 had Silver negen van de twaalf door hem voorspelde Oscar-winnaars goed. Dit jaar verwacht hij er nog meer goed te hebben. Zondag worden de prestigieuze filmprijzen in Hollywood uitgereikt.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Winst AkzoNobel fors gestegen Video De winst van verffabrikant AkzoNobel is in het derde kwartaal fors gestegen. In 2013 maakte het...21 okt 2014, 203 keer afgespeeld
  • » Autobom van IS ontploft in Kobani Video Koerdische bronnen zeggen dat IS-strijders een vrachtwagen vol explosieven hebben laten ontploffen...21 okt 2014, 2346 keer afgespeeld
  • » NOS Nieuws in 60 seconden (11:45) Video Een kort overzicht van het belangrijkste nieuws van dit moment.21 okt 2014, 880 keer afgespeeld

Meer video en audio