'De Gelder ontoerekeningsvatbaar'

Advocaat Jaak Haentjens vindt dat De Gelder ontoerekeningsvatbaar was toen hij het bloedbad aanrichtte»
Advocaat Jaak Haentjens vindt dat De Gelder ontoerekeningsvatbaar was toen hij het bloedbad aanrichtte EPA

De advocaat van Kim De Gelder zegt dat zijn cliënt niet vervolgd kan worden, omdat hij ontoerekeningsvatbaar was toen hij een bloedbad aanrichtte op het kinderdagverblijf Fabeltjesland in het Vlaamse Dendermonde. De advocaat sprak tijdens de zogenoemde akte van verdediging tijdens de eerste inhoudelijke dag in het proces.

Jaak Haentjens riep de jury op om onafhankelijk te oordelen. Volgens de advocaat hebben Van Gelders gepleegde feiten niemand onbewogen gelaten, maar mag hij vanwege zijn geestesziekte niet vervolgd worden.

Controlevermogen afwezig

De advocaat zei tijdens de zitting dat alle experts stellen dat De Gelder (nu 24) een ernstige stoornis heeft, zowel degenen die door de verdediging zijn geconsulteerd als die van het Openbaar Ministerie. "Het controlevermogen is afwezig en zijn realiteitszin is ernstig aangetast", zegt de verdediging.

Toen de rechter aan De Gelder vroeg of hij het eens was met zijn advocaat, zei De Gelder dat hij geen antwoord kon geven omdat hij niet naar zijn advocaat had geluisterd.

Op 23 januari 2009 stak De Gelder een crèche-leidster en twee baby's van negen en zes maanden dood. Ze werden in hun bedjes doodgestoken. Tien kinderen en twee volwassenen raakten zwaargewond.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 10298 keer afgespeeld
  • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 1133 keer afgespeeld
  • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 966 keer afgespeeld

Meer video en audio