Rijkere ouderen maken geld op

Veel ouderen geven hun spaargeld uit om extra bijdragen in een verzorgingshuis te voorkomen»
Veel ouderen geven hun spaargeld uit om extra bijdragen in een verzorgingshuis te voorkomen Tamara Pots / NOS

Veel ouderen zijn bezig om hun vermogen op te souperen om te voorkomen dat ze extra moeten bijdragen aan de zorg in een verzorgingshuis.

Sinds 1 januari betalen ouderen met spaargeld of een eigen huis meer voor een plek in een verzorgingshuis, dan ouderen die geen eigen vermogen hebben.

De ouderenbond ANBO is er niet principieel op tegen dat vermogende ouderen meer betalen dan mensen die geen geld hebben. Wel is het zuur dat meer betalen niet leidt tot betere zorg, zegt directeur Den Haan van de ANBO.

Zuster huren

Bij de ANBO komen de laatste maanden veel verontruste telefoontjes binnen. Volgens Den Haan is er soms zelfs sprake van paniek. De waarde van een eigen huis telt mee bij het vaststellen van de eigen bijdrage, terwijl mensen dat geld niet vrij kunnen besteden.

De ANBO geeft ouderen het advies om niet al hun geld op te maken, omdat ze dan later mogelijk iets tekort komen.

Volgens de ANBO kiezen steeds meer vermogende ouderen ervoor om zelf zorg in te kopen. Ze gaan niet meer naar een verpleeghuis, maar huren met een groepje een zuster in. "Dan kun je zelf bepalen wanneer je gewassen wilt worden en wat je wilt eten."

Deel deze pagina

Video

Ouderen werken geld weg

Veel ouderen werken geld weg om te voorkomen dat het op gaat aan zorg in een verzorgingshuis. Sinds 1 januari telt vermogen mee in... de eigen bijdrage die voor zorg moet worden betaald.

Audio

  • 'Niemand schiet hier iets mee op' Veel ouderen werken geld weg om te voorkomen dat het op gaat aan zorg in een verzorgingshuis. Sinds 1 januari telt vermogen mee in... de eigen bijdrage die voor zorg moet worden betaald. Wie een huis of spaargeld heeft, betaalt daardoor veel meer dan mensen die dat niet hebben. Trudy van Rijswijk is bij de centrale van ouderenbond Anbo, waar het een drukke tijd is.
  • 'Schenk het geld aan je kinderen' Veel ouderen zijn bezig met het versneld wegsluizen van hun vermogen. Want wie in een verpleeghuis terecht komt en nog vermogen... heeft, betaalt vanaf 1 januari een veel hogere bijdrage. Voorzitter van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners Fons de Bilde raadt het mensen aan om het vermogen aan hun kinderen te schenken en dan terug te lenen.

Video en Audio

Meer video en audio