NOS NieuwsAangepast

'Nederland mag 3% later halen'

Het ziet ernaar uit dat Nederland extra tijd krijgt om het begrotingstekort naar maximaal 3 procent te brengen. Dat valt op te maken uit uitspraken van eurocommissaris Rehn.

Rehn herhaalde vandaag op zijn persconferentie dat landen die geloofwaardige, economische beleidsplannen hebben voor de middellange termijn, mogelijk extra tijd krijgen. Hij verwees daarbij expliciet naar Nederand. "Het ziet ernaar uit dat Nederland doeltreffende maatregelen heeft genomen om het tekort weg te werken", zei de eurocommissaris.

3,6 procent

Rehn presenteerde in Brussel de prognoses voor de eurozone. De Europese Commissie verwacht voor Nederland dit jaar een begrotingstekort van 3,6 procent van het bruto binnenlands product. Dat is meer dan de 2,9 procent waar de commissie in november nog van uitging.

Volgens Rehn komt de overschrijding van de 3-procentnorm door Nederland vooral door de nationalisatie van SNS Reaal.

De eurocommissaris heeft niet gezegd dat Nederland uitstel krijgt om het begrotingstekort tot de norm terug te brengen, maar Nederland voldoet aan de voorwaarden die hij stelt. Een land moet structurele maatregelen treffen, een overtuigende inspanning leveren en met een tegenvallende economische groei geconfronteerd worden. Aan al die voorwaarden lijkt Nederland te voldoen.

Een besluit over eventueel uitstel voor Nederland valt in het voorjaar.

Niet speculeren

Het ministerie van Financiën wil niet speculeren over de vraag wat de nieuwe cijfers en de toelichting betekenen voor Nederland. Volgende week komt het Centraal Planbureau met nieuwe ramingen. Daarna besluit het kabinet of er nieuwe maatregelen nodig zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl