NOS NieuwsAangepast

Postcode Loterij krijgt weer boete

Toezichthouder OPTA heeft drie loterijen een boete gegeven van in totaal 845.000 euro. Het gaat om de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de VriendenLoterij.

De drie loterijen, die in een gezamenlijke holding zitten, hebben bijna 140.000 mensen gebeld die ingeschreven stonden bij het Bel-me-niet Register.

Spelletje

Ook verzuimden de loterijen om bij bijna 550.000 telefoontjes te vragen of de consument nogmaals gebeld wilde worden. Daarnaast werd aan het einde van het gesprek niet gewezen op het Bel-me-niet Register. Dat is wel verplicht.

De loterijen kregen de telefoonnummers van consumenten door ze mee te laten doen aan een online spelletje of enquête. Voor veel consumenten was het niet duidelijk dat ze gebeld zouden worden.

Het is niet de eerste keer dat de loterijen in de fout gaan. In 2011 kregen ze al een boete van ruim 250.000 euro voor soortgelijke overtredingen. De OPTA wil daarom van de loterijen weten hoe ze hun leven gaan beteren.

Bezwaar

De loterijen maken bezwaar tegen de hoogte van de boete van de OPTA. Daarnaast zeggen ze dat de boete wordt opgelegd voor fouten in een periode (1 november 2009 tot 1 november 2010) waarin de regels onduidelijk waren.

De loterijen zeggen dat nu alles volgens de regels gaat en dat er geen consumenten meer tegen hun wil worden opgebeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl