Huishoudens geven iets minder uit

Huishoudens gaven een fractie meer uit aan voedings- en genotmiddelen»
Huishoudens gaven een fractie meer uit aan voedings- en genotmiddelen NOS

Consumenten hebben in december 1 procent minder uitgegeven aan goederen en diensten dan het jaar ervoor. De uitgaven van huishoudens dalen al anderhalf jaar onafgebroken.

De krimp valt dit keer mee, zegt het CBS. Want in de maand ervoor, in november, werd maar liefst 3 procent minder besteed en dat was de grootste krimp in drie jaar.

Uit eerdere cijfers van het CBS bleek al dat de winkeliers in de feest- en cadeaumaand december ruim 4 procent minder omzet behaald hebben. Huishoudens gaven een fractie meer uit aan voedings- en genotmiddelen.

Kenteken

De uitgaven aan energie en brandstof lagen 2,7 procent hoger. Aan duurzame goederen, zoals meubels, elektronica en auto's, is 2 procent minder uitgegeven. In oktober en november was de daling hier nog meer dan 10 procent.

Vooral de autoverkopen drukken hun stempel op de cijfers. Er werden weliswaar minder auto's gekocht dan in 2011, maar de daling viel in vergelijking met de voorgaande maanden mee. Traditioneel worden in december weinig auto's gekocht omdat mensen liever in januari een auto op kenteken zetten dan in december.

Deel deze pagina

Foto

Ontwikkeling consumptieve uitgaven sinds 2009Ontwikkeling consumptieve uitgaven sinds 2009

Ontwikkeling consumptieve uitgaven sinds 2009

 

Video en Audio

  • » Recordaantal bezoekers voor Sail in Kampen Video Een recordaantal bezoekers voor het paasevenement Sail in Kampen. Ongeveer 70.000 mensen kwamen...19 apr 2014, 5582 keer afgespeeld
  • » Boko Haram eist bomaanslag op Video De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft de bomaanslag op een busstation in de Nigeriaanse...19 apr 2014, 980 keer afgespeeld
  • » Pasen in Zwolle kleurt blauw Video Zwolle beleeft een bijzondere Pasen, want PEC Zwolle speelt de bekerfinale, tegen Ajax, in...19 apr 2014, 2855 keer afgespeeld

Meer video en audio