Huishoudens geven iets minder uit

Huishoudens gaven een fractie meer uit aan voedings- en genotmiddelen»
Huishoudens gaven een fractie meer uit aan voedings- en genotmiddelen NOS

Consumenten hebben in december 1 procent minder uitgegeven aan goederen en diensten dan het jaar ervoor. De uitgaven van huishoudens dalen al anderhalf jaar onafgebroken.

De krimp valt dit keer mee, zegt het CBS. Want in de maand ervoor, in november, werd maar liefst 3 procent minder besteed en dat was de grootste krimp in drie jaar.

Uit eerdere cijfers van het CBS bleek al dat de winkeliers in de feest- en cadeaumaand december ruim 4 procent minder omzet behaald hebben. Huishoudens gaven een fractie meer uit aan voedings- en genotmiddelen.

Kenteken

De uitgaven aan energie en brandstof lagen 2,7 procent hoger. Aan duurzame goederen, zoals meubels, elektronica en auto's, is 2 procent minder uitgegeven. In oktober en november was de daling hier nog meer dan 10 procent.

Vooral de autoverkopen drukken hun stempel op de cijfers. Er werden weliswaar minder auto's gekocht dan in 2011, maar de daling viel in vergelijking met de voorgaande maanden mee. Traditioneel worden in december weinig auto's gekocht omdat mensen liever in januari een auto op kenteken zetten dan in december.

Deel deze pagina

Foto

Ontwikkeling consumptieve uitgaven sinds 2009Ontwikkeling consumptieve uitgaven sinds 2009

Ontwikkeling consumptieve uitgaven sinds 2009

 

Video en Audio

  • » "Onderzoek crashsite wordt lastig" Audio Premier Mark Rutte kondigde vanmiddag aan dat Nederland de leiding krijgt over het onderzoek naar...22 jul 2014, 43 keer afgespeeld
  • » Poetin veroordeelt sancties Video President Poetin veroordeelt de sancties tegen zijn land. De Russische president deed een oproep...22 jul 2014, 2642 keer afgespeeld
  • » Lichamen slachtoffers naar kazerne Hilversum Video De lichamen van de slachtoffers worden vanaf morgen via Eindhoven Airport, naar Hilversum gebracht.22 jul 2014, 2379 keer afgespeeld

Meer video en audio