Slachtoffer praat mee over straf

Staatssecretaris Fred Teeven»
Staatssecretaris Fred Teeven ANP

Staatssecretaris Teeven wil dat slachtoffers van misdrijven in de rechtszaal kunnen zeggen welke straf ze passend vinden voor de dader. Het is een van de manieren waarop Teeven het spreekrecht van slachtoffers wil uitbreiden, een maatregel die al was aangekondigd in het regeerakkoord.

Volgens het kabinet moeten slachtoffers en nabestaanden "zonder inhoudelijke beperkingen" het woord kunnen voeren in de rechtszaal.

De rechten van het slachtoffer zijn zo aangetast, dat hij of zij moet kunnen zeggen wat hij wil, aldus de staatssecretaris. Volgens Teeven kan meepraten ook bijdragen aan de verwerking van het misdrijf.

Schade verhalen

De staatssecretaris benadrukt wel dat de rechter ook andere dingen moet wegen dan alleen de mening van het slachtoffer. Teeven erkent dat een lagere straf dan het slachtoffer wil ook tot teleurstellingen kan leiden. Slachtofferhulp en het Openbaar Ministerie moeten daarom het slachtoffer goed voorbereiden op de gang van zaken in de rechtszaal.

Teeven vindt verder dat het voor verzekeraars makkelijker moet worden de schade op de dader te verhalen. En hij onderzoekt of Slachtofferhulp Nederland, het Schadefonds Geweldsmisdrijven en het Centraal Justitieel Incasso Bureau kunnen worden samengevoegd tot één slachtofferdienst.

Deel deze pagina

Video

  • video Slachtoffers krijgen spreekrecht Het spreekrecht voor slachtoffers bij grote misdrijven is beperkt. Maar staatssecretaris Teeven wil daar... verandering in brengen. Voortaan zouden slachtoffers alles mogen zeggen, ook hoe zwaar er in hun ogen gestraft moet worden. De maatregel is niet onomstreden.
  • video 'Het is goed als de keuze bij het slachtoffer ligt' Staatssecretaris Teeven wil dat slachtoffers van misdrijven in de rechtszaal kunnen zeggen welke straf ze... passend vinden voor de dader. Het is een van de manieren waarop Teeven het spreekrecht van slachtoffers wil uitbreiden.

Audio

  • Teeven: slachtoffer meepraten over straf Staatssecretaris Teeven wil dat slachtoffers van misdrijven in de rechtszaal kunnen meepraten over de straf van de dader. Het is... een van de manieren waarop Teeven het spreekrecht van slachtoffers wil uitbreiden, een maatregel die al was aangekondigd in het regeerakkoord.
  • 'Plan van Teeven lijkt een sympathiek plan, maar dat is het niet' Staatssecretaris Teeven wil dat slachtoffers van misdrijven in de rechtszaal kunnen meepraten over de straf van de dader. Het is... één van de manieren waarop Teeven het spreekrecht van slachtoffers wil uitbreiden, een maatregel die al was aangekondigd in het regeerakkoord. U hoort Geertjan van Oosten van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten.
  • 'Spreektijd slachtoffers is goed begin' Slachtoffers mogen voortaan meepraten over de straf die de dader krijgt. Dat schreef staatssecretaris Teeven van Justitie vandaag... in een brief aan de Tweede Kamer. Deze maatregel heeft hij rechtstreeks overgenomen uit het boek van advocaat Richard Korver, advocaat in de Amsterdamse zedenzaak. Die vindt het een goede stap, maar er moet nog wel meer gebeuren, zegt Korver.

Video en Audio

Meer video en audio