Kwart meer wanbetalers hypotheek

Ruim 77.000 mensen lopen achter bij het betalen van hun hypotheek»
Ruim 77.000 mensen lopen achter bij het betalen van hun hypotheek ANP

Het aantal huiseigenaren met een forse hypotheekachterstand is in een jaar tijd met bijna 25 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het gaat om huiseigenaren die meer dan vier maanden achter lopen met het betalen van hun hypotheek.

Op 1 januari vorig jaar waren er 62.453 wanbetalers. Afgelopen januari was dat aantal opgelopen tot 77.145. Het aantal huizenbezitters met een hypotheekachterstand is daarmee sneller opgelopen dan het BKR had verwacht. Met de nieuwste werkloosheidscijfers in het achterhoofd is het BKR bang dat het aantal wanbetalers nog verder zal toenemen.

Andere schulden

Volgens het BKR is het een probleem dat het bureau maar een beperkt zicht heeft op betalingsachterstanden in het algemeen. Achterstanden bij de belastingdienst, nutsbedrijven, woningcorporaties en ziektekostenverzekeraars worden niet meegerekend. Daardoor weten banken bij het afsluiten van een hypotheek niet of mensen al andere schulden hebben.

Het BKR pleit al jaren voor een systeem waarin ook andere schulden worden geregistreerd. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken heeft de Tweede Kamer toegezegd dat ze voor 1 april bekijkt of zo'n registratiesysteem wenselijk en mogelijk is.

Wat de gevolgen zijn van die nieuwe regeling, kunt u berekenen met de NOS hypotheekrekenhulp.

Deel deze pagina

Video

'Kwart meer wanbetalers'

Het aantal huiseigenaren met een forse hypotheekachterstand neemt explosief toe. 77.000 mensen lopen meer dan vier maanden achter... met het betalen van hun hypotheek; een kwart meer dan een jaar geleden.

Audio

  • 'Het gaat om een dak boven je hoofd en dat is heilig' Het aantal huiseigenaren met een forse hypotheekachterstand is in een jaar tijd met bijna 25 procent gestegen. Dat blijkt uit... cijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het gaat om huiseigenaren die meer dan vier maanden achter lopen met het betalen van hun hypotheek. U hoort Dennis Noordervliet van ING.
  • 'Mensen zijn niet gewend om met minder geld om te gaan' Ruim 77.000 huiseigenaren zitten in de problemen met een hypotheekachterstand van meer dan vier maanden. Dat blijkt uit cijfers van... het Bureau Krediet Registratie (BKR). En het bureau vreest dat het aantal toeneemt, zeker na de werkloosheidscijfers van gisteren. We zitten op de hoogste werkloosheid sinds de vroege jaren tachtig. Gabriëlla bettonville van NIBUD, het instituut voor budgetvoorlichting, geeft toelichting.
  • BKR: kwart meer wanbetalers hypotheek Het aantal huiseigenaren met een forse hypotheekachterstand is in een jaar tijd met bijna een kwart gestegen tot meer dan 77.000... afgelopen januari. Het gaat om huiseigenaren die meer dan vier maanden achterlopen met het betalen van hun hypotheek. Peter Hermsen van het Bureau Krediet Registratie geeft uitleg.

Video en Audio

Meer video en audio