NOS NieuwsAangepast

Strengere regels gebruik purschuim

Door verslaggever Martijn Bink en research-redacteur Hugo van der Parre

Het isoleren van woningen met purschuim mag voortaan alleen nog als er strenge veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen.

De Europese brancheorganisatie Isopa heeft dat besloten naar aanleiding van gezondheidsproblemen bij tientallen bewoners. Zij werden waarschijnlijk ziek van de chemische dampen die vrijkwamen toen hun vloer werd geïsoleerd met purschuim.

Het NOS Journaal en Nieuwsuur hebben daar al eerder over bericht. De fabrikanten van het spul nemen de zaak serieus en kondigen nu strenge Europese richtlijnen af.

Ziek

Om de vloer van een woning te isoleren met purschuim worden twee chemische componenten samengevoegd. Die worden in de kruipruimte tegen de vloer van de woning gespoten. Jaarlijks worden meer dan 10.000 woningen op deze manier geïsoleerd.

Nu mogen bewoners nog gewoon in huis blijven als dat gebeurt en meestal gaat dat goed. Maar soms gaat er iets fout, vermoedelijk bij het mengen van de chemicaliën. Dan stopt het chemische proces niet en blijven er dampen vrijkomen.

De bewoners worden ziek en worden zo gevoelig voor die giftige stoffen dat ze een allergische reactie krijgen als ze er weer mee in aanraking komen. Daardoor kunnen ze niet meer in hun woning blijven wonen.

Richtlijnen

Lange tijd heeft de branche ontkend dat er een verband kon zijn tussen de gezondheidsklachten en de aangebrachte purlaag, maar nu komen er toch maatregelen. De nieuwe Europese richtlijnen zijn:

bewoners moeten voortaan hun huis uit als de woning met purschuim wordt geïsoleerd.er moet grondig geventileerd worden tijdens het werken met pur.er moet achteraf geïnspecteerd worden of er nog giftige stoffen aanwezig zijn in het huis.voor isolatiebedrijven komt er een nieuw streng Europees certificaat.

Huis uit

De NOS heeft geïnventariseerd dat inmiddels minstens acht gezinnen hun woning moesten verlaten.

Bekend waren al gevallen in Egmond en Malden, maar inmiddels kunnen ook gezinnen in Hoofddorp, Aadorp, Terwispel, Leusden en Ede niet meer thuis wonen. Ook in Tiel moet een familie hoognodig weg uit hun huurhuis, maar zij zijn daartoe financieel niet in staat.

De gedupeerden hebben vandaag een meldpunt voor lotgenoten geopend. Inmiddels heeft zich ook een oud-medewerker van een purbedrijf gemeld met gezondheidsproblemen. Ook hij brengt zijn klachten in verband met het werken met pur in kruipruimten.

Opmerkingen of aanvullingen? Mail research-redacteur Hugo van der Parre.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl