NOS NieuwsAangepast

Ook druk op kardinaal Danneels

In België wordt druk uitgeoefend op kardinaal Godfried Danneels om weg te blijven bij het conclaaf dat volgende maand een nieuwe paus kiest. Danneels is omstreden.

Er zijn berichten dat hij wist van misbruik door rooms-katholieke priesters, maar niet heeft ingegrepen. Daarnaar is in België een onderzoek ingesteld, dat nog niet is afgerond.

De Belgische Werkgroep Mensenrechten in de Kerk, die zich sterk maakt voor de slachtoffers van seksueel misbruik, vindt dat Danneels niet naar Rome moet gaan om mee te beslissen over een opvolger van Benedictus XVI.

"Danneels is daar niet op zijn plaats omdat hij voor ons geen moreel gezag meer heeft", zegt priester Rik Devillé van de werkgroep, die 800 slachtoffers zegt te vertegenwoordigen. De werkgroep wil dat priesters en gelovigen een petitie tekenen waarin Danneels wordt gevraagd niet naar Rome te gaan.

Roger Mahony

De actie in België is ingegeven door een soortgelijk protest in de Verenigde Staten. Daar is kardinaal Roger Mahony omstreden. Ook hij zou hebben geweten van misbruik in de kerk en niet hebben ingegrepen.

Er kan alleen een moreel appèl op de kardinalen worden gedaan. Ze beslissen zelf of ze wel of niet aan het conclaaf deelnemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl