NOS NieuwsAangepast

Ruimtetoerist plant Marsexpeditie

De Amerikaanse multimiljonair Dennis Tito wil in 2018 een bemande missie naar Mars sturen. Tito, die in 2001 een week in het ruimtestation ISS verbleef, heeft voor zijn plan een organisatie opgericht onder de naam 'Inspiration Mars Foundation'.

Het gaat om een retourvlucht, in tegenstelling tot het Mars One-project van de Nederlander Bas Lansdorp.

Het reisplan van Tito - die nog niet heeft aangegeven of hij zelf mee wil - behelst een missie van 501 dagen. De Marsexpeditie staat gepland in 2018 omdat de reis in dat jaar korter duurt, door de voordelige stand van de aarde en Mars ten opzichte van elkaar.

Eerste ruimtetoerist

Dennis Tito is rijk geworden met investeringsmanagement en werd bekend als 's werelds eerste ruimtetoerist. Hij hoopt dat de Marsmissie zorgt voor "meer kennis, ervaring en een momentum voor de volgende grote stap in de ruimtevaart".

Tito werkt voor zijn 'Mission for America' samen met onder anderen Taber MacCallum en Jane Poynter, beide ex-bemanningsleden van Biosphere 2.

Ze lieten zich met zes anderen van 1991 tot 1993 twee jaar lang insluiten in de Biosphere, een afgesloten enorme broeikas met dieren en planten in Arizona. Dat project mislukte gedeeltelijk. Veel dieren overleefden het niet en er moest extra zuurstof naar binnen worden gepompt.

Hoeveel astronauten de Marsexpeditie zal tellen is nog niet bekend. Ook is niet duidelijk hoe de vlucht moet worden gefinancierd. Op een persconferentie op 27 februari wil Tito zijn plan toelichten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl