NOS NieuwsAangepast

Asscher: toekomst niet rooskleurig

Vicepremier Asscher noemt de vooruitzichten op de arbeidsmarkt "voor de korte termijn niet rooskleurig". Hij reageert daarmee op de forse stijging van de werkloosheid in januari. "Het is een bittere pil voor mensen die hun baan verliezen", zegt Asscher.

Het CBS maakte vanmorgen bekend dat er vorige maand 21.000 werklozen bij zijn gekomen. De werkloosheid is daarmee gestegen tot 7,5 procent.

Hervormingen

Volgens Asscher is er geen simpele oplossing om dit probleem in korte tijd op te lossen. Hij wil vooral investeren in onderwijs, innovatie en het beteugelen van de crisis in Europa.

De minister wijst er op dat het kabinet samen met de sociale partners 100 miljoen extra hebben uitgetrokken voor het bestrijden van werkloosheid onder jongeren en ouderen.

Minister Kamp zei eerder dat de slechte economische cijfers aantonen dat de afgesproken hervormingen uit het regeerakkoord nodig zijn. Of er extra bezuinigingen komen, besluit het kabinet pas als er nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) zijn. Die worden volgende week verwacht.

'Eerder ingrijpen'

Oppositiepartij SP vindt juist dat er minder bezuinigd moet worden. "Waarom gaat het in Nederland ineens zoveel slechter dan in andere landen?", vraagt Kamerlid Merkies zich af. "Het kabinet ziet niet in wat de effecten van het beleid zijn."

Volgens hem hebben consumenten steeds minder vertrouwen door de bezuinigingsmaatregelen die ze aan zien komen. "We kunnen wachten tot de wal het schip keert, maar ik hoop dat het kabinet eerder ingrijpt."

PvdA-kamerlid Nijboer steunt de lijn van het kabinet. "De economische crisis heeft onvermijdelijke gevolgen. Die moeten eerlijk over de burgers verdeeld worden en dat gebeurt met de maatregelen uit het regeerakkoord", zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl