Rekenhulp bij Blok-hypotheek

Na lang overleggen, onderhandelen en touwtrekken lag het er vorige week eindelijk: het woningmarktakkoord van minister Blok voor Wonen.

Stel: u wilt in 2013 een huis kopen en u gaat een nieuwe hypotheek afsluiten, wat kost u dat dan? Om een indicatie te geven wat het akkoord betekent voor uw situatie heeft de NOS een rekenhulp ontwikkeld.

Extra lening

De hypotheek volledig aflossen blijft de norm. Maar het wordt wel mogelijk om de maandlasten te verlagen door een extra lening aan te gaan. Deze lening mag maximaal de helft van de waarde van het huis zijn.

Door het aangaan van de extra lening houdt de huizenkoper zich aan het annuïtaire aflossingsschema, oftewel: volledig aflossen binnen maximaal 30 jaar. Alleen met dit aflossingsschema heeft een huizenbezitter recht op hypotheekrenteaftrek. De rente van de extra lening kan niet worden afgetrokken van de belasting.

Keerzijde

Het aangaan van een extra lening heeft een keerzijde. Aan het einde van de looptijd kan er nog een schuld open staan. De extra lening eerder aflossen mag, maar dan liggen de netto maandlasten hoger. Bij volledig en annuïtair aflossen zonder extra lening blijft er geen schuld staan.

Kort gezegd: een hypotheek met een extra lening is over de gehele looptijd dus duurder dan een hypotheek zonder de extra lening.

(Let wel: het is echter nog niet duidelijk hoe de verschillende hypotheekverstrekkers inhoud zullen geven aan de nieuwe regels. Aan de rekenhulp kunnen dus geen rechten worden ontleend.)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl