NOS NieuwsAangepast

Rajoy benoemt vooral veel niet

Door onze correspondent Jessica van Spengen

Een cijfer. 5.964.400, het aantal werklozen op dit moment in Spanje. Daarmee begon Mariano Rajoy vanmiddag zijn eerste 'El Debate del Estado', een soort 'State of the Union' waarin de premier uitlegt wat de plannen zijn voor de komende tijd. Hij beschreef uitgebreid hoe Spanje eraan toe is. Over de hoge werkloosheid. Over al die mensen die het moeilijk hebben. Dat de regering begrip heeft voor de situatie van deze Spanjaarden. Hij vertelde ook wat de regering allemaal heeft gedaan om het land uit de crisis te halen, maar hij vermeed de moeilijke onderwerpen of noemde ze niet bij naam.

In 'El Debate del Estado' geeft de premier een beeld van de plannen van de regering voor de komende tijd. Zo gaat de Spaanse regering het bedrijven en kleine zelfstandigen makkelijker maken om op te starten. Op deze manier moet de economie weer een duw in de goede richting krijgen.

Schouderklopje

Verder wordt de jeugdwerkloosheid aangepakt met hulp uit Europa. De premier gaf zichzelf een klopje op de schouder, want Spanje heeft het goed gedaan bij de onderhandelingen over de meerjarenbegroting begin deze maand, zei hij. De premier ging naar huis met een zak met geld die onder meer de jeugdwerkloosheid uit het slop moet trekken. De vergaderingen kostten weliswaar 2 dagen en 36 uur zonder slaap, maar het was het waard geweest, zo zei Rajoy.

Hij sprak over van alles, maar er werd vooral uitgezien naar een reactie of visie op juist die gevoelige zaken die nu spelen in Spanje. De afgelopen weken ligt zijn partij, de Partido Popular, onder vuur vanwege vermoede corruptiepraktijken. Partijleden zouden steekpenningen hebben aangenomen. In ruil daarvoor konden projectontwikkelaars en bouwondernemingen er lustig op los bouwen in Spanje. Uiteindelijk ook de belangrijkste oorzaak van de economische crisis in het land.

De premier zei dat de corruptie een alarmerend probleem is. En dat het zal worden aangepakt. Maar hij ging er niet in detail op in en noemde geen namen van hoofdpersonen.

Corruptie

Hij ging ook niet in op de kwestie rond het koningshuis. Ook corruptie. De schoonzoon van de koning, Iñaki Urdangarin, wordt ervan verdacht publiek geld te hebben weggesluisd via een stichting waaraan hij verbonden was. Sinds afgelopen zaterdag wordt ook de naam van zijn vrouw, prinses Cristina en die van de koning genoemd. Het koningshuis zou hebben geweten van de praktijken van Urdangarin.

Het woord 'uithuiszetting' is ook niet voorbij gekomen. Opvallend, met in de afgelopen weken verschillende mensen die zich uit wanhoop van het leven beroofden omdat ze de huur of hypotheek niet meer konden betalen en geen uitweg meer zagen. Afgelopen week stak een vrouw zichzelf in brand in een vestiging van een bank.

In zijn eerste Debate del Estado vertelde Mariano Rajoy hoe Spanje weer een rijk en welvarend land zal worden. En vooral wat zijn partij daarvoor heeft gedaan en zal doen. Doelend op zijn voorganger, maar zonder de naam van oud-premier Zapatero te noemen, sloot hij af. "We kunnen de toekomst weer tegemoet zien met zekerheid, zei hij, want we hebben weer een toekomst. En die hadden we tot een jaar geleden niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl