NOS NieuwsAangepast

Geweld bij massa-staking India

In India hebben miljoenen mensen het werk neergelegd. De grote vakbonden hebben een staking uitgeroepen van twee dagen. In verschillende plaatsen van het land kwam het vandaag tot geweld.

De bonden eisen een verhoging van het minimumloon, een beperking van de prijsstijgingen en betere sociale zekerheidsvoorzieningen. Ook maken ze bezwaar tegen het openstellen van de markt voor grote internationale supermarktketens; kleine Indiase winkeliers zouden daardoor massaal failliet gaan.

Openbaar vervoer

De krant The Times of India zegt dat miljoenen fabrieks- en bankmedewerkers staken. In de meeste grotere steden ligt ook het openbaar vervoer stil. Volgens de bonden staken in totaal 100 miljoen Indiërs.

In Noida, bij New Delhi, sloegen stakende arbeiders de ruiten van een fabriek in en werden auto's in brand gestoken. Bij een busstation in Ambala, zo'n 250 kilometer ten noorden van de hoofdstad, werd een vakbondsleider doodgedrukt bij een poging om te voorkomen dat er bussen zouden vertrekken, schrijft The Times of India.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl