NOS NieuwsAangepast

Ook in Nederland gratis en online studeren

Colleges volgen vanuit je luie stoel, bed of gewoon vanuit de trein. Voor steeds meer mensen wordt dit realiteit nu online college aan populariteit wint. Niet alleen voor studenten maar voor iedereen die gewoon 'meer wilt weten'. De Universiteit van Amsterdam biedt het vanaf vandaag aan met de pilot 'Inleiding in communicatie'.

Officieel heet het een MOOC: Massive Open Online Course Communication Science. Een internationale reeks hoorcolleges voor iedereen die geïnteresseerd is in communicatiewetenschap. Gratis en voor niets.

Certificaat

En met succes: want de online 'collegezaal' is inmiddels gevuld met zo'n 2600 belangstellenden. En zij zullen na afloop niet met lege handen staan. Deelnemers krijgen, mits ze de tussentijdse toetsen goed hebben gemaakt, een certificaat. Wat je daar dan mee kunt? Niet zoveel, behalve aantonen dat je de cursus hebt gevolgd en afgerond. Vanuit huis studiepunten scoren zit er helaas ook niet in: studenten van de universiteit mogen de colleges wel volgen, maar krijgen geen punten.

De UvA is niet de enige universiteit die haar kennis op het internet gooit. In april begint de universiteit van Leiden met 'The law of the European Union' (zo'n 17.500 aanmeldingen) en in het najaar kun je bij de TU Delft zelfs een tweejarige master Water-management volgen. Die laatste is trouwens niet gratis; je moet gewoon collegegeld betalen.

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) volgt de ontwikkeling van online colleges met belangstelling. "Het zou me niet verbazen als volgend jaar alle universiteiten MOOC's gaan aanbieden", zegt een persvoorlichter. Maar er moet ook niet te vroeg gejuicht worden: "Het succes is tweeledig. Veel inschrijvingen is natuurlijk leuk, maar het gaat er natuurlijk om hoeveel mensen de cursus afronden en hoeveel het certificaat uiteindelijk waard is."

Harvard

De online colleges worden in het Engels gegeven, zodat geïnteresseerden uit het buitenland ook kunnen aanhaken. Nederland volgt hiermee een trend die twee jaar geleden vanuit de Verenigde Staten is komen overwaaien. Daar is Coursera inmiddels een begrip waar leergierigen vanuit alle hoeken van de wereld colleges kunnen volgen. En dat zijn niet de minsten: topuniversiteiten als Stanford en Princeton hebben hun colleges online gezet. Ook het prestigieuze Harvard is omgegaan en biedt online vakken aan.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl