NOS NieuwsAangepast

OM België gaat Fortis-top vervolgen

De Belgische justitie gaat zeven ex-bestuurders van Fortis strafrechterlijk vervolgen. Zij zullen zich moeten verantwoorden voor hun rol in de ondergang van Fortis in de periode 2007 en 2008.

"De bestuurders hebben de zwaarste fouten gemaakt", zegt een woordvoerder van het parket in Brussel. "Ze hebben de beleggers onvoldoende en te laat geïnformeerd over de blootstelling van Fortis aan de hypotheekcrisis in de VS."

Oplichting

De zeven worden onder meer beschuldigd van valsheid in geschrifte en oplichting. De oud-bestuurders riskeren bij een veroordeling een maximale gevangenisstraf van 5 jaar en geldboetes.

Het gaat om oud-voorzitter van de Raad van Commissarissen Maurice Graaf Lippens, oud-bestuursvoorzitter Jean Paul Votron, zijn opvolger Herman Verwilst, oud-financiëel directeur Gilbert Mittler, diens rechterhand Lars Machenil, het voormalig hoofd van de zakenbank Filip Dierckx, en oud-directeur Reginald de Gols.

Overname ABN Amro

Fortis was één van de drie banken in het consortium dat in 2007 ABN Amro voor 71 miljard euro opkocht. Fortis verslikte zich in de overname. De 24 miljard euro die de bank en verzekeraar op tafel moest leggen bleek te veel.

Door de kredietcrisis verslechterde de situatie op de financiële markten razendsnel. Fortis kreeg in de loop van 2008 steeds meer moeite om de miljardenverslindende overname te financieren, maar was in de berichtgeving daarover schimmig en hield lang vol dat er geen probleem was.

De aandelenkoers stortte in en spaarders haalden hun geld weg. Eind september, begin oktober werd de bank genationaliseerd door de Belgische en Nederlandse Staat. Fortis Bank Nederland werd later samengevoegd met ABN Amro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl