NOS NieuwsAangepast

Online colleges ook in Nederland

De Universiteit van Amsterdam biedt vanaf vandaag een gratis online college aan. De cursus 'inleiding in communicatie' is een pilot waarmee de universiteit wil bekijken of en hoe in de toekomst meer online-onderwijs aan studenten kan worden aangeboden.

Inmiddels hebben zich zo'n 2600 belangstellenden aangemeld, 15 tot 20 procent van de aanmeldingen hiervan komen uit het buitenland. Deelnemers aan de cursus krijgen na afloop een certifcaat. Studenten van de universiteit krijgen er geen studiepunten voor.

Tweejarige master

Ook andere universiteiten gaan experimenteren met online-onderwijs. In september begint de TU Delft met een tweejarige online master. Wel moeten studenten voor tentamens nog naar de universiteit komen. De kosten voor deze master zijn gelijk aan het reguliere collegegeld.

Op termijn denkt de TU Delft dat docenten op deze manier meer tijd overhouden om studenten individueel te begeleiden en daarmee de kwaliteit van het onderwijs te verhogen. De universiteit zette tot nu toe al het onderwijsmateriaal van een aantal vakken online maar niet een gehele master zoals nu.

Stanford

In april begint de universiteit van Leiden met met de cursus 'the law of the European Union.' De cursus staat op een platform waar ruim 200 cursussen van internationale universiteiten zijn te vinden, zoals Stanford, en heeft inmiddels zo'n 17.500 aanmeldingen uit 78 verschillende landen.

Universiteiten in het buitenland zetten al langer hun colleges online.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl