Erfgoed Mali gered met steun NL

In het diepste geheim zijn duizenden eeuwenoude documenten uit Timboektoe weggehaald»
In het diepste geheim zijn duizenden eeuwenoude documenten uit Timboektoe weggehaald AFP

Nederland heeft op initiatief van het Prins Claus Fonds de afgelopen maanden bijgedragen aan de redding van eeuwenoude documenten uit de stad Timboektoe in het noorden van Mali.

Gesteund door Nederlands ontwikkelingsgeld zijn in het diepste geheim duizenden eeuwenoude documenten uit Timboektoe weggehaald. Opstandelingen dreigden de documenten te vernietigen. Inmiddels is ruim 95 procent van de documenten in veiligheid gebracht.

"Geweldig dat het is gelukt om dit wereldberoemde erfgoed te redden. Mensen hebben hun leven gewaagd om dit voor elkaar te krijgen", zegt minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking.

Ontwikkelingsgeld

Behalve de Malinese ministeries voor Cultuur en Onderwijs, de gouverneur van Timboektoe en het Ahmed Baba Instituut, waren ook de door Nederland gesteunde Malinese organisatie SAVAMA DCI en een lokale organisatie bij de operatie betrokken.

Ploumen complimenteert het Prins Claus Fonds voor het initiatief om de Malinezen te hulp te schieten. "Dit erfgoed is essentieel voor het behoud van de cultuurgeschiedenis van Mali. Op deze manier draagt Nederland bij aan de samenhang in een maatschappij die nu in een ernstig conflict verkeert."

Deel deze pagina

Video

Audio

  • 'Documenten met brommertjes en een boot vervoerd' Mede met Nederlands ontwikkelingsgeld zijn duizenden eeuwenoude documenten in Mali van de ondergang gered. In het diepste geheim... werden de documenten de afgelopen maanden vervoerd van de Noord-Malinese stad Timboektoe naar de hoofdstad Bamako in het zuiden. Het noorden was lange tijd in handen van islamitische rebellen. Over het belang van deze documenten een gesprek met cultureel erfgoed-wetenschapper Joris Kila.

Video en Audio

  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 8974 keer afgespeeld
  • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 412 keer afgespeeld
  • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 412 keer afgespeeld

Meer video en audio