NOS NieuwsAangepast

Weer massale staking Griekenland

In Griekenland is een 24-uursstaking aan de gang tegen de bezuinigingen en de hoge werkloosheid. De leider van de vakcentrale voor het overheidspersoneel zei dat het geduld bij de bevolking op is en dat de vakbonden zich opmaken voor een grote confrontatie met de regering. Hij zei dat de regering het land in armoede en wanhoop stort.

Zowel de publieke als de particuliere sector wordt getroffen. Scholen blijven dicht, treinen en bussen rijden niet, banken blijven gesloten en in ziekenhuizen wordt alleen noodhulp gegeven. In Athene zijn verschillende protestmarsen georganiseerd naar het Syntagma Plein voor het parlement.

Maatschappelijke explosie

President Papoulias sprak gisteren in het bijzijn van president Hollande ook waarschuwende woorden over de toestand in Griekenland. Hij vreest voor een maatschappelijke explosie als de druk op bevolking verder wordt opgevoerd.

De werkloosheid in Griekenland dreigt op te lopen naar 30 procent. Het land verkeert al vijf jaar in een recessie en ook voor dit jaar wordt krimp verwacht.

De coalitie van de conservatieve premier Samaras, die acht maanden geleden aantrad, heeft zich steeds vastbesloten getoond om de bezuinigingen en hervormingen door te voeren die door de Europese Unie worden geëist. Stakers zijn de laatste maanden hard aangepakt en met noodverordeningen gedwongen weer aan het werk te gaan. Toch nam het aantal stakingen de afgelopen weken weer toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl