NOS NieuwsAangepast

Pikant bezoek Timmermans Jakarta

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken is vandaag en morgen in Indonesië om de relatie met dat land te verbeteren. De betrekkingen tussen Nederland en Indonesië zijn de afgelopen jaren bekoeld. Ook moet hij de weg bereiden voor een bezoek van premier Rutte.

Timmermans speelde vorig jaar als buitenlandwoordvoerder van de PvdA een rol in de mislukte verkoop van Leopard-tanks aan Indonesië. In de Tweede Kamer waren er bezwaren tegen, omdat Indonesië de tanks zou kunnen inzetten tegen de eigen bevolking. Onder meer de PvdA was tegen.

Voordat de Kamer een besluit kon nemen over de deal, besloot Indonesië tanks van Duitsland te kopen. Volgens toenmalig minister Rosenthal liep de relatie met Indonesië door het afketsen van de verkoop "een kras op".

'Band niet beschadigd'

Minister Timmermans zegt vandaag in De Telegraaf dat hij niet de indruk heeft dat de band met Indonesië beschadigd is geraakt. "Ik ga nu met mijn Indonesische collega praten en hoop van hem te horen of hij vindt of er gedoe is of niet", zegt hij tegen de krant.

"Indonesië is een zelfbewust land dat er uiteindelijk zelf voor koos de tankdeal af te blazen. Dat hebben ze gedaan voordat de band met Nederland beschadigd kon worden", zegt hij.

Een andere hobbel tussen Nederland en Indonesië is het geannuleerde bezoek van president Yudhoyono in 2010. Dat ging op het laatste moment niet door, omdat de Republiek der Zuid-Molukken een kort geding tegen hem had aangespannen wegens het schenden van mensenrechten. De RMS wilde dat de president werd opgepakt als hij in Nederland zou komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl