NOS NieuwsAangepast

Herdenken Duitsers had gemogen

Burgemeester Aalderink van de gemeente Bronckhorst is blij met de uitspraak van het hof in Arnhem over de Dodenherdenking vorig jaar in Vorden. Het gerechtshof vindt dat de burgemeester langs de graven van Duitse militairen had mogen lopen. De rechtbank in Zutphen oordeelde vorig jaar dat dit niet mocht.

"Dit geeft aan dat dat de lokale bestuurders zelf beslissen over hun aanwezigheid bij evenementen, en dat het geen zaak is van een rechter", zegt Aalderink. "Met deze uitspraak is het helder hoe de verhoudingen liggen in Nederland."

Dodenherdenking

Aalderink wil niet zeggen of hij bij de komende Dodenherdenking wel langs de graven van Duitse militairen zal lopen. Hij wil daar half maart met de gemeenteraad over praten en er voor 1 april duidelijkheid over geven.

Het plaatselijke comité 4/5 mei koos tijdens de herdenking van vorig jaar in Vorden, dat onder de gemeente Bronckhorst valt, voor een bijzondere aanpak. De vertegenwoordigers van de gemeenten zouden niet alleen langs de graven van Nederlandse oorlogsslachtoffers lopen, maar ook langs de graven van tien gesneuvelde Duitse militairen.

Gekwetst

De organisatie Federatief Joods Nederland spande daarop een rechtszaak aan om de wandeling te verbieden en werd door de rechtbank in het gelijkgesteld. De rechter vond dat een wandeling langs de Duitse graven te gevoelig zou liggen.

De gemeente ging in hoger beroep om te laten toetsen in hoeverre een rechter zich met gemeentezaken mag bemoeien. Volgens het hof had de rechtbank niet mogen ingrijpen. Dit mag alleen bij grote onzorgvuldigheid, en de wandeling langs de Duitse graven was volgens het hof voldoende voorbereid.

Ook het feit dat sommige groepen mensen zich door het voornemen gekwetst voelden, wil niet zeggen dat het onrechtmatig was, zegt het hof. Of de gemeente na deze uitspraak bij de komende herdenking alsnog langs de Duitse graven zal lopen, is nog niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl