NOS NieuwsAangepast

Robeco komt in Japanse handen

Vermogensbeheerder Robeco wordt verkocht. Het Japanse financiële concern Orix neemt Robeco Groep over van de Rabobank.

Orix betaalt 1,94 miljard euro voor een belang van 90 procent in de vermogensbeheerder. Rabobank houdt een belang van 10 procent en behoudt de bankactiviteiten van Robeco.

Orix wil Robeco verder laten groeien, niet alleen in Europa en de Verenigde Staten, maar ook in Azië en het Midden-Oosten, waar het minder sterk is vertegenwoordigd. Daar kan het Rotterdamse bedrijf profiteren van de aanwezigheid van Orix.

Kapitaal

Robeco blijft onder de eigen merknaam vanuit Nederland opereren. Topman Roderick Munsters blijft aan.

De Rabobank zette Robeco vorig jaar in de etalage. De bank heeft meer kapitaal nodig om aan de strenge eisen te voldoen. De Rabobank wil met het geld uit de verkoop de eigen reserves aanvullen. Als coöperatieve bank kan de Rabobank geen geld op de beurs ophalen.

Havenbaronnen

Robeco beheert zo'n 189 miljard euro. Vorig jaar behaalde het bedrijf een winst van 197 miljoen, zo'n 50 procent meer dan het jaar ervoor.

Orix werd in 1964 opgericht als autoleasemaatschappij en groeide uit tot een groot financieel bedrijf dat zich bezighoudt met leasen, vastgoed, verzekeren en bankieren.

Robeco werd in 1929 opgericht door een aantal Rotterdamse havenbaronnen en andere notabelen die samen gingen beleggen. In 2001 werd het bedrijf overgenomen door de Rabobank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl