NOS NieuwsAangepast

N-Zeeland wil rokers afschrikken

In navolging van Australië wil ook Nieuw-Zeeland de merknamen van pakjes sigaretten weren en vervangen door afbeeldingen van rokerslongen en -tanden. De minister van Volksgezondheid zegt dat dit "deze dodelijke producten zal beroven van het laatste restje glamour".

Nieuw-Zeeland wil in 2025 het roken volledig hebben uitgebannen.

Het land wacht met invoering van de afschrikwekkende pakjes tot uitspraak is gedaan in een zaak tegen Australië bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Aanklacht

Australië voerde de nieuwe pakjes in december in. De tabaksbedrijven hebben een zaak daartegen bij de hoogste rechter verloren. Maar tabaksproducerende landen onder leiding van Oekraïne hebben een aanklacht tegen Australië ingediend bij de WTO. Zij vinden dat Australië de internationale handel onnodige beperkingen oplegt en "intellectuele eigendomsrechten" schendt.

Nieuw-Zeeland wacht op de uitspraak van de WTO in deze zaak, omdat het land de kosten van rechtszaken tot een minimum wil beperken. Tabaksfabrikant BAT onderzoekt of ze een sigarettenpakjeswet van Nieuw-Zeeland kan aanvechten.

Ook Nederland en de EU willen rokers afschrikken met foto's op pakjes. Ze denken aan een mildere variant, waarbij nog wel ruimte blijft voor merksymbolen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl