NOS NieuwsAangepast

Kabinet overweegt missie in Mali

De Nederlandse regering overweegt om deel te nemen aan de trainingsmissie in Mali. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben in Brussel besloten tot een trainingsmissie (EUTM), die vijftien maanden zal duren.

Verwacht wordt dat ongeveer twintig landen zullen meedoen. Verschillende EU-landen hebben al een toezegging gedaan.

Overwegen

Minister Timmermans zei na afloop van het overleg dat de Nederlandse regering nog geen besluit heeft genomen.

"We hebben de Tweede Kamer gemeld dat we inzet overwegen. Of we dat doen en wat we doen, daarover zijn we nog in gesprek."

Training

Er gaan 492 Europese militairen naar Mali. Een aantal van hen moet de trainers beschermen. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat de EUTM zich in gevechten mengt.

Vier bataljons van het Malinese leger worden getraind en het leger krijgt militair advies. Dat adviseren kan vrijwel onmiddellijk beginnen; de eerste trainingen zijn in begin april.

Duitsland en België

Duitsland wil tachtig man leveren. Volgens het persbureau DPA gaat het met name om opleiders en militaire artsen die eind maart in Mali kunnen zijn.

België zet twee medische helikopters in met ongeveer veertig man personeel. Die helikopters zijn al in Mali om de Franse en de Malinese strijdkrachten te ondersteunen.

België overweegt ook militairen naar Mali te sturen, maar over aantallen is nog niets beslist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl