NOS NieuwsAangepast

Poch: rechtszaak is een schande

De Nederlands-Argentijnse piloot Julio Poch heeft voor de rechtbank in Buenos Aires gezegd dat hij onschuldig is.

Poch wordt verdacht van betrokkenheid bij de dodenvluchten tijdens de Argentijnse dictatuur eind jaren zeventig, begin jaren tachtig.

Poch toonde zich strijdbaar en ook gefrustreerd omdat hij terecht moet staan. Volgens eigen zeggen staat hij alleen terecht omdat zijn woorden verkeerd zijn uitgelegd.

Verteld

De zaak-Poch kwam aan het rollen nadat hij op Bali tegen collega-piloten bij Transavia uitgebreid had verteld over de dodenvluchten.

Voor de rechter zei Poch dat hij niets wist van de dodenvluchten en dat hij er alleen over had gelezen in de media. "Ik heb nooit in de eerste persoon over dodenvluchten gesproken. Het is een schande dat ik hier zit."

Poch benadrukte dat hij nooit mensenrechten heeft geschonden, maar dat zijn eigen mensenrechten nu worden geschonden. "Hij heeft een powerpoint-presentatie gemaakt waarin hij logboeken toont en typen vliegtuigen uitlegt", zegt correspondent Kees Elenbaas die in de rechtszaal aanwezig is. "Hij zegt alleen in jachtvliegtuigen te hebben gevlogen en nooit in propellervliegtuigen en die propellervliegtuigen zijn de vliegtuigen waar de vluchten mee zijn uitgevoerd."

Timmermans

Pochs betoog zal naar verwachting enkele uren in beslag nemen. Hij heeft aangekondigd dat hij met bewijs komt dat zijn onschuld zal aantonen.

De 60-jarige Poch zit al meer dan drie jaar in voorarrest. Zelf wil hij het proces in vrijheid afwachten.

Gisteren zei minister Timmermans van Buitenlandse Zaken dat hij Poch daarin "op humanitaire gronden" steunt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl