NOS NieuwsAangepast

'Marokkaanse tieners terug naar NL'

Veel kinderen met een Nederlands paspoort die in Marokko wonen, komen volgend jaar waarschijnlijk weer terug naar Nederland.

Dat zegt topambtenaar Mohammed Bernoussi van het speciale ministerie van Marokkanen in het buitenland, vanavond in Nieuwsuur.

Kinderbijslag

Volgens hem is die massale verhuizing het gevolg van een kabinetsplan om de kinderbijslag voor kinderen die buiten Europa wonen helemaal stop te zetten.

Bernoussi zegt dat gezinnen met kinderen in Marokko geen keus meer hebben. Het zou gaan om duizenden kinderen, vooral tieners. Als zij weer in Nederland wonen, hebben ze recht op volledige kinderbijslag.

16 miljoen

Dit jaar is de kinderbijslag voor deze groep al verlaagd met 40 procent. Dat levert de Nederlandse staat dit jaar 16 miljoen euro op.

Over volledige stopzetting van de kinderbijslag moet de Eerste Kamer zich nog buigen.

Tegemoetkoming

VVD-Kamerlid Anoushka Schut reageert vanavond in Nieuwsuur. Ze denkt niet dat Marokkaanse vaders hun kinderen nu massaal gaan terughalen. "Het lijkt me niet dat het niveau van de kinderbijslag daarin een doorslaggevende rol heeft."

De uitkering is volgens Schut niet meer dan een tegemoetkoming in de kosten van het levensonderhoud. "Je kunt er niet van leven en wordt er niet rijk van."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl