NOS NieuwsAangepast

Lichte daling zoutgehalte in eten

Het zoutgehalte in voedingsmiddelen is vorig jaar gedaald, maar ligt nog steeds te hoog. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na een onderzoek samen met de NVWA en het Voedingscentrum.

Vooral in brood en groenteconserven nam het zoutgehalte af. In andere voedingsmiddelen, zoals kaas, koude sauzen en chips was de afname te verwaarlozen. In vlees en soepen werd evenveel zout gemeten.

Nog te veel

"Het komt erop neer dat er nog altijd te veel zout in onze dagelijkse voeding zit", zegt een woordvoerder van het RIVM.

Op dit moment eet een volwassene 9 gram zout per dag. Mensen die meer dan 6 gram zout per dag binnenkrijgen, hebben volgens het RIVM meer kans op hart- en vaatziekten.

Verzadigde vetten

In hetzelfde onderzoek werd ook gekeken naar het gehalte verzadigde vetten. Daaruit bleek dat het percentage verzadigde vetten in producten van de aardappelverwerkende industrie is afgenomen.

Volgens het RIVM moeten ook op dat gebied meer stappen worden gezet.

Het onderzoek werd gehouden in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl