NOS NieuwsAangepast

Verlies TNT door goedkoop vervoer

TNT Express heeft in de laatste drie maanden een verlies geleden van 148 miljoen euro doordat klanten kozen voor goedkoper vervoer van pakketten over de weg in plaats van per vliegtuig. Analisten hadden op een winst gerekend.

Topman Bernard Bot spreekt over "uitdagende" omstandigheden in het laatste kwartaal van vorig jaar, die ook dit jaar nog zullen aanhouden.

In de laatste 3 maanden van 2011 kwam het verlies uit op 173 miljoen euro. De omzet bleef nagenoeg gelijk op 1,9 miljard euro.

TNT Express vervoerde in de belangrijke Europese markt wel meer pakjes, maar klanten kozen er vaker voor om dit op een goedkope manier te doen, per vrachtwagen. TNT verdient daar minder aan dan het pakjesvervoer door de lucht.

Afschrijven

Een andere reden voor het verlies was dat de Chinese en de verkochte Indiase activiteiten minder waard bleken te zijn dan gedacht. Ook op de Boeing 747-vliegtuigen moest TNT afschrijven.

Het bedrijf maakt verder bekend de Braziliaanse en Chinese activiteiten te willen verkopen omdat de resultaten daar tegenvielen en TNT zich vooral wil richten op Europa. Eind maart maakt TNT bekend welke koers het de komende tijd wil varen nu de overname door het Amerikaanse UPS niet doorgaat vanwege bezwaren van de Europese Commissie.

Over heel 2012 kwam het verlies uit op 83 miljoen euro, tegen een verlies van 270 miljoen euro in 2011. De omzet daalde 2 procent naar 7,2 miljard euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl