NOS NieuwsAangepast

Luchtvaart Spanje dagen ontregeld

Het personeel van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia is begonnen aan een staking van vijf dagen. Er werken 20.000 mensen bij Iberia. Door een reorganisatie zullen zo'n 3800 mensen hun baan verliezen. Verder wil de directie de salarissen verlagen.

De staking is de grootste uit de geschiedenis van Iberia. Niet alleen piloten en cabinepersoneel leggen het werk neer, ook het grondpersoneel zoals bij de bagageafdeling staakt.

Demonstratie

De maatschappij heeft 415 eigen vluchten geannuleerd. Door de staking van grondpersoneel worden daarnaast nog eens 1200 vluchten van andere maatschappijen getroffen.

Het personeel dat staakt is van plan te demonstreren in vertrekhal 4 van de luchthaven Barajas in Madrid. Ook willen de stakers het verkeer rond de luchthaven platleggen. Zo'n 70.000 reizigers zullen last hebben van de staking.

Schadepost

Vorige week deed de Spaanse minister van Transport, Ana Pastor, een dringend beroep op de bonden en het personeel om van de staking af te zien. Volgens de minister kan het land zich een schadepost van 10 miljoen euro per dag niet veroorloven.

De Spaanse vakbonden hebben voor maart nog eens twee stakingen van vijf dagen bij Iberia aangekondigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl