NOS NieuwsAangepast

Bacterie in vlees uit NL in Zweden

In Zweden is een grote partij vlees uit de handel gehaald die besmet was met de gevaarlijke EHEC-bacterie. Dat melden Zweedse media. Het vlees kwam van een Nederlandse slachterij.

Vorige maand werden in de Zweedse stad Västerås twee kinderen ziek nadat ze een hamburger hadden gegeten die niet gaar was. De Zweedse gezondheidsinstanties namen monsters uit dezelfde partij vlees en vonden daarbij de EHEC-bacterie.

Besmettelijk

De bacterie kan een besmettelijke dikkedarmontsteking veroorzaken met bloederige diarree. EHEC kan dodelijk zijn. In 2011 was er een grote uitbraak in Duitsland, waaraan 50 mensen overleden. In Nederland werden toen elf mensen ziek.

De EHEC-bacterie zit onder meer in de ontlasting van koeien en schapen. Als de dieren niet zorgvuldig worden geslacht, kan de bacterie uit hun darmen in het vlees terechtkomen.

Hamburgers en kebab

De twee Zweedse kinderen zijn inmiddels hersteld. De hamburgers kwamen uit een partij van twaalf ton vlees uit Nederland, die via een handelaar in Stockholm werd gedistribueerd.

De helft was al verkocht als hamburgers en kebab. De andere helft is uit de handel gehaald. Van welke Nederlandse slachterij het vlees afkomstig was, is niet duidelijk.

Voor zover bekend zijn er, behalve de twee kinderen in Västerås, geen mensen ziek geworden. Besmet vlees dat goed is verhit, kan gewoon worden gegeten, zeggen de Zweedse gezondheidsautoriteiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl