NOS NieuwsAangepast

Mississippi schaft slavernij af

Anderhalve eeuw nadat Abraham Lincoln had voorgesteld de slavernij in de VS af te schaffen, is nu ook de staat Mississippi akkoord gegaan met de grondwetswijziging. Door een foutje in het papierwerk was dat nooit officieel gebeurd.

Het Amerikaanse Congres stemde in 1864 voor het dertiende amendement op de Grondwet, waarin slavernij werd verboden. Daarna moest nog tweederde van de Amerikaanse staten akkoord gaan met de grondwetswijziging.

Nooit officieel

De zuidelijke staat Mississippi, fel voorstander van slavernij, stemde een jaar later tegen de wijziging. Die oppositie haalde niets uit, omdat genoeg andere staten al voor hadden gestemd.

Omdat de tegenstand in latere jaren als een smet werd gezien, besloot een aantal staten later alsnog het voorstel te ratificeren. Delaware deed dat in 1906, Kentucky in 1976, maar Mississippi pas in 1995.

Maar er ging iets mis in 1995. Het congres van de staat stemde unaniem voor ratificatie, maar het papierwerk werd nooit officieel ingediend bij de federale overheid. Daardoor bleef Mississippi officieel tegen.

Ratificatieproces

Het foutje werd eind vorig jaar ontdekt door een professor uit Mississippi, die de Spielberg-film 'Lincoln' had gezien en online meer informatie over het ratificatieproces zocht. Hij zorgde ervoor dat de aangenomen wet uit 1995 alsnog werd ingebracht in het Nationale Archief, waarmee het proces werd voltooid.

"We zijn erg nauwkeurig in onze staat", zegt oud-senator Hillman Frazier, in 1995 de drijvende kracht achter het ratificatieproces. "We hebben het eindelijk juist."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl