NOS NieuwsAangepast

Parade op vijfde verjaardag Kosovo

Een heuse militaire parade en muziek en vlaggen in de straten, zo vierden etnische Albaniërs vijf jaar onafhankelijkheid van Kosovo. Op 17 februari 2008 maakte het kleine land zich eenzijdig los van Servië. Twee jaar later keurde het Internationaal Gerechtshof de onafhankelijkheidsverklaring goed.

Vooral de optocht van veiligheidstroepen en wapentuig in de Kosovaarse hoofdstad Pristina vandaag was opvallend. Het was voor het eerst sinds de Kosovo-oorlog met Servië van 1998-1999 dat veiligheidstroepen van Kosovo zich op zo'n manier lieten zien.

De 2500 door de NAVO getrainde troepen willen graag een echt leger worden, maar landen als Griekenland en Spanje zijn daartegen, omdat zij de onafhankelijkheid van Kosovo niet erkennen.

Egypte

Wereldwijd erkennen bijna honderd landen Kosovo wel als onafhankelijke staat. Als verjaardagscadeau kondigde Egypte vandaag aan zich daar bij aan te sluiten.

Het belangrijkste land dat Kosovo weigert te erkennen is noorderbuur Servië. Dat land beschouwt de kleine zuiderbuur nog steeds als afvallige provincie.

NAVO-bombardementen

De verhouding tussen beide landen is al jaren erg gespannen. Eind vorige eeuw probeerde het toenmalige Joegoslavië van president Milosevic met militair geweld te voorkomen dat Kosovo zich zou afscheiden. In 1999 maakte NAVO-bombardementen een einde aan de Servische bezetting in Kosovo.

De afgelopen jaren onderhandelen kandidaat-lid van de Europese Unie Servië en Kosovo om de betrekkingen te normaliseren. Servië hoopt door de toenadering uiteindelijk volwaardig lid te kunnen worden van de EU.

'Hard werken'

Ook Kosovo wil graag lid worden van de unie. "Kosovo zit op de juiste weg naar de Europese Unie, maar we moeten hard werken om van ons land een Europees land te maken", zei premier Thaci vandaag, kort voor de parade van start ging.

In Kosovo wonen in overgrote meerderheid etnische Albaniërs en een kleine Servische minderheid. Die minderheid vreest dat Servië ze in de steek laat in ruil voor EU-lidmaatschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl