NOS NieuwsAangepast

Proces tegen Lieberman begonnen

Het proces tegen de Israëlische oud-minister van Buitenlandse Zaken Lieberman is van start gegaan. De 54-jarige leider van de nationalistische partij 'Israël ons Huis' staat terecht voor fraude en misbruik van vertrouwen.

De oud-minister, die in december vorig jaar opstapte, heeft de beschuldigingen altijd tegengesproken. Ook in de rechtszaal verklaarde Lieberman vandaag onschuldig te zijn.

De rechtszaak heeft te maken met een eerdere aanklacht. Lieberman werd ervan verdacht als parlementslid en minister via buitenlandse bedrijven miljoenen euro's te hebben ontvangen van internationale zakenlieden. Die zaak liet de procureur-generaal eind vorig jaar vallen wegens gebrek aan bewijs, maar de aanklacht voor misbruik van vertrouwen bleef staan.

Israëlische ambassadeur

Lieberman zou informatie over het onderzoek tegen hemzelf toegespeeld hebben gekregen van de Israëlische ambassadeur in Wit-Rusland. De oud-minister wordt verweten dat hij daar geen opening van zaken over heeft gegeven. De ambassadeur is daarvoor veroordeeld.

Het proces wordt in april voortgezet. Als Lieberman schuldig wordt bevonden en wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van meer dan drie maanden, loopt hij de kans de regering voor zeven jaar te moeten verlaten. Zijn plek in het parlement zal hij dan ook moeten opgeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl