Veel claims over te dure televisies

Een vrouw kijkt naar televisies in een elektronicawinkel»
Een vrouw kijkt naar televisies in een elektronicawinkel ANP

Er zijn al zo'n duizend meldingen binnengekomen bij ConsumentenClaim, de consumentenorganisatie die een massaclaim wil beginnen tegen de makers van televisies.

Vanwege verboden prijsafspraken kreeg Philips eind vorig jaar een Europese boete van ruim een half miljard euro. Samen met zes andere bedrijven had Philips tien jaar lang de prijs van televisie- en computerbeeldschermen illegaal opgedreven.

Te veel

Volgens ConsumentenClaim betaalden consumenten en bedrijven jarenlang te veel voor hun televisie of computerbeeldscherm. Andere grote merken als Samsung, LG, Technicolor, Toshiba en Panasonic waren betrokken bij het kartel. Europa legde een boete op van in totaal anderhalf miljard euro, de hoogste boete die de Europese Commissie ooit heeft opgelegd.

"Consumenten kunnen, wanneer ze een claim indienen op de website, duidelijk aangeven welk toestel ze hebben aangeschaft. Ook kunnen ze aangeven op welke dag ze het apparaat hebben gekocht en wat ze ervoor betaald hebben", aldus directeur Stef Smit van ConsumentenClaim.

Tien procent

Volgens ConsumentenClaim bedraagt de schade zo'n tien procent van het aankoopbedrag. Voor een televisie van 1000 euro betaalde je dus 100 euro te veel.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Spotter op laatste passagiersvlucht MD11 Audio Het einde van een tijdperk, vliegen met een MD-11. Een passagierstoestel van McDonell Douglas met...25 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Wadeo was ineens weg Audio Strijders van IS komen uit de hele wereld. Dus ook uit de Gazastrook. Bronnen zeggen tegen de NOS...25 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Oekraïne zit volledig aan de grond Video Een verscheurd Oekraïne kiest morgen een nieuw parlement. Ondanks een wapenstilstand, laaien in het...25 okt 2014, 257 keer afgespeeld

Meer video en audio