NOS NieuwsAangepast

Spekman: koers PvdA moet socialer

De Partij van de Arbeid moet op economisch gebied een meer sociale koers varen. Dat schrijft partijvoorzitter Hans Spekman in "Wat van Waarde is", een resolutie die vandaag op een partijmanifestatie is gepresenteerd.

'Minder individualistisch'

Spekman stelt dat de PvdA zich minder moet richten op individualisme en meer op saamhorigheid. "We moeten een vuist maken tegen een samenleving waarin het 'ik' soms het 'ons' uit het oog dreigt te verliezen", aldus Spekman.

Op economisch gebied wil Spekman "een rem op het eenzijdig flexibiliseren van arbeiders op de arbeidsmarkt".

De nieuwe koers lijkt een stap weg van regeringspartner VVD. Maar volgens Spekman moet het stuk geen gevolgen hebben voor de samenwerking met de liberalen, omdat de PvdA getekend heeft voor het regeerakkoord.

Kritiek op versobering kabinet

De basis voor de resolutie komt van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA. In een bijgaand stuk kwam vandaag kritiek op het kabinet. Dat is volgens de stichting bezig met een "pure versoberingsagenda".

De stichting zegt het regeerakkoord niet open te willen breken, maar vindt het "heel onverstandig de WW te versoberen in crisistijd". Monika Sie Dhian Ho, directeur van de Wiardi Beckman Stichting, uitte de kritiek eerder deze week al bij de NOS.

Samsom: niet in tegenspraak

"Het stuk is logischerwijs meer gericht op de eigen identiteit en koers van de partij. De PvdA-idealen gaan verder dan het regeerakkoord. Dat is een startpunt en wij willen daar op termijn voorbij. Maar na tien jaar, waarin we vijf keer verkiezingen hadden, is het ook tijd dat politici bewijzen dat ze elkaar wel kunnen vinden, om zo het land verder te helpen".

Samsom haalde het deze week bereikte woonakkoord als voorbeeld aan. "Coalitie en oppositie werkten samen; belangrijker dan de overwinning op de ander was de winst van de maatschappij".

De ontwerpresolutie wordt de komende weken aan de PvdA-afdelingen voorgelegd voor discussie. Op 27 april komt de resolutie aan de orde tijdens een partijcongres.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl