NOS NieuwsAangepast

'Kabinet langs rand afgrond'

Het kabinet is deze week langs de rand van de afgrond gegaan bij de onderhandelingen over het woonakkoord. Dat zei fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

De ChristenUnie-voorman vindt dat Stef Blok als minister mislukt was als dit was misgelopen. Volgens Slob heeft het kabinet drie speerpunten: het hervormen van de woningmarkt, de ontwikkelingen in de zorg en de arbeidsmarkt. Als één van die drie hoofdpijlers, het akkoord over de woningmarkt was vastgelopen, was eenderde van het kabinetsbeleid over de rand gevallen.

'Actieve regie nodig'

In Trouw zegt Slob ook dat er actieve regie van de premier nodig is om niet te dichtbij het ravijn te komen, zoals de afgelopen weken gebeurde. "Het kabinet moet niet pas bewegen als het echt klem zit", zegt Slob.

Het kabinet sloot deze week met de ChristenUnie van Slob en met D66 en SGP een akkoord over de woningmarkt nadat dit met het CDA was mislukt. Slob wil daarvoor wel wat terug. Hij vindt dat als "drie partijen hun nek uitsteken, een kabinet een grotere ontvankelijkheid zou moeten tonen voor hun ideeën".

Ook voor bezuinigingen op de publieke omroep heeft het kabinet in de Eerste Kamer nog geen meerderheid. In het regeerakkoord staat dat de publieke omroep nog eens 100 miljoen moet inleveren, bovenop de 200 miljoen bezuinigingen van het vorige kabinet. De PVV zou het kabinet in de Eerste Kamer kunnen steunen, maar dat is voor de PvdA niet een aantrekkelijk scenario, zei het kamerlid Van Dam op de radio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl