Oppositie wantrouwt meevaller
De oppositiepartijen ChristenUnie en CDA hebben veel vragen bij de meevaller van 3 miljard euro voor de komende kabinetsperiode, die minister Dijsselbloem gisteren bekendmaakte.
Volgens fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie en CDA-kamerlid Pieter Heerma is er nog veel onduidelijk over de meevaller. Zo willen zij weten of het geld "wel echt" is en niet ontstaat door "creatief boekhouden". Dat zeiden ze in het radioprogramma TROS Kamerbreed.
Dijsselbloem kondigde gisteren aan dat de meevaller, 800 miljoen dit jaar en 3 miljard in de hele kabinetsperiode, voortvloeit uit de winst die De Nederlandsche Bank maakt op noodleningen voor probleemlanden.
Buffers
De rente op deze leningen zou aanvankelijk gebruikt worden om de buffers van de bank te versterken, wat weer nodig is omdat dergelijke leningen risicovol zijn. Maar omdat de Staat garant staat voor DNB hoeft de winst niet meer als buffer gebruikt te worden. De winst kan daardoor worden uitgekeerd aan de Staat.
De Tweede Kamerleden van ChristenUnie en CDA hebben nog veel vragen over deze constructie en willen meer uitleg en antwoorden. Ze denken aan een hoorzitting met deskundigen of een onderzoek van de Algemene Rekenkamer.
'Gewoon blij zijn'
PvdA Tweede-Kamerlid Martijn van Dam zei in het programma dat er niets te wantrouwen valt. "Hebben we eindelijk eens een meevaller, kunnen we daar niet gewoon blij mee zijn?" Hij wees ook op de uitleg van minister Dijsselbloem van gisteren. "DNB maakt flinke winst door de leningen, maar daar zitten ook risico's aan. "De oplossing is een formele garantstelling door de Staat; tegelijk blijft de Bank de winst afdragen".