NOS NieuwsAangepast

'Turkse intimidatie gemeente R'dam'

De Turkse gemeenschap in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord intimideert politici van Turkse komaf en zet deelraadsbestuurders onder druk. Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van gesprekken met verschillende deelraadsleden en oud-bestuurders, allemaal van de PvdA.

In Feijenoord is de Turkse gemeenschap groot. Ook de verwevenheid tussen maatschappelijke organisaties en politici van Turkse komaf is er fors. Een anonieme politicus die nu nog actief is in de deelgemeente zegt in de krant: "Aan de Turkse lobby ontkom je niet. Er wordt hier keihard, open en bloot, beïnvloed. Meestal gaat het om subsidies."

Ondoorzichtige beïnvloeding

De Turkse politici zijn vaak gekozen vanwege de grote achterban die ze vertegenwoordigen. Dat levert stemmen op, maar tegelijkertijd zet die achterban de politici ook onder druk om dingen gedaan te krijgen. Voormalig PvdA-deelgemeentebestuurder Robbert Baruch zegt tegen NRC dat de beïnvloeding heel ondoorzichtig verloopt. "Raadsleden zeggen tegen je: als je hier langer wilt blijven, kun je beter dit doen."

Andere voorbeelden van de Turkse inmenging zijn volgens de krant het gedogen van een illegaal meisjesinternaat in een Turkse moskee, terwijl er problemen waren met de brandveiligheid en een half miljoen euro aan subsidie voor een reïntegratiebureau dat zeer slecht presteerde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl