NOS NieuwsAangepast

Schade meteoriet 25 miljoen euro

De totale schade door de inslag van de meteoriet bij de Russische stad Tsjeljabinsk wordt geschat op 25 miljoen euro. Vooral veel ruiten zijn gesprongen door de klap.

In totaal is zo'n 170.000 vierkante meter glas gesneuveld. Meer dan 1200 mensen raakten gewond. Verder zijn de daken van een zinkfabriek en een sporthal ingestort. Meer dan 1200 mensen raakten gewond. Vanwege de extreme kou zijn veel mensen snel weer begonnen met het inzetten van nieuwe ruiten. Ook hebben veel mensen hun ramen dichtgetimmerd of er doeken voorgehangen.

Van de gewonden liggen nog 15 mensen in ziekenhuizen, 12 volwassenen en 3 kinderen. Hun situatie is stabiel. Zondag wordt er in Tsjeljabinsk een crisiscentrum geopend voor mensen met psychische problemen vanwege de meteoriet.

Grote brokstukken

De gouverneur van de regio heeft gezegd dat alle mensen die schade hebben geleden gecompenseerd zullen worden.

De minister van Calamiteiten is naar het gebied in de Oeral afgereisd om de situatie te bekijken. Ook zijn er 20.000 mensen naar Tsjeljabinsk gegaan om op te ruimen, gewonden te helpen en resten van de meteoriet te zoeken.

Gisterochtend kwam de meteoriet met een snelheid van 54.000 kilometer per uur de dampkring binnen. Volgens de jongste schatting van de NASA woog het gevaarte zeker 6000 ton en mogelijk 9000 ton. De meteoriet sloeg uiteindelijk in in een meer vlakbij de stad Tsjeljabinsk. President Poetin zei in een eerste reactie dat hij ontzettend blij was dat er geen grote brokstukken in bewoond gebied zijn neergekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl