Planetoïde is aarde voorbij

Impressie van planetoïde 2012 DA14»
Impressie van planetoïde 2012 DA14 NASA

De grote planetoïde die de aarde op korte afstand zou naderen, is zich weer van onze planeet aan het verwijderen. Planetoïde 2012 DA14 kwam om 20.24 uur het dichtst bij de aarde.

Hier was het hemellichaam niet te zien, maar in Australië konden mensen met verrekijkers en telescopen de planetoïde als een kleine lichtgevende stip langs de hemel zien schieten.

De ruimtesteen met een doorsnede van ongeveer 45 meter is in de moderne geschiedenis het grootste object dat zo dicht bij onze planeet is gekomen. Het object was bij de dichtste nadering 27.800 kilometer van de aarde verwijderd.

Satellieten

NASA schat de massa van de planetoïde op 130 ton. Een inslag zou catastrofale gevolgen hebben gehad. Het pad van planetoïde 2012 DA14 voerde volgens de NASA tussen de lagere banen van navigatiesatellieten en de hogere banen van weer- en communicatiesatellieten door.

Voor onderzoekers bood het langsvliegen van 2012 DA14 een unieke kans om een dergelijk object van dichtbij te bekijken.

Wetenschappers wilden onder meer te weten komen waar de planetoïde uit bestaat en hoe snel hij om zijn as draait. Deze informatie kan nuttig zijn om eventuele planetoïde-inslagen te voorkomen.

Deel deze pagina

Video

  • video 'Meteoriet en planetoïde tegelijk is puur toeval' Een uur geleden passeerde een stuk ruimtepuin van 50 meter doorsnee op veilige afstand de aarde. Ook sloeg er... vandaag in Rusland een meteoriet in, waarbij duizend gewonden vielen. In Leiden is Marco Langbroek, planetoïde-deskundige, van de Vrije Universiteit.
  • video 2012 AD14 scheert langs aarde Het moment waarop de planetoïde onze planeet het dichtst naderde.

Video en Audio

  • » Storm en hoogwater bij Holwerd Video Vanochtend zullen er geen veerboten van en naar Ameland vertrekken, omdat vanwege het hoge water de...22 okt 2014, 699 keer afgespeeld
  • » Onderzeeër opnieuw gezien in Zweedse wateren Video De buitenlandse onderzeeër die zich in Zweedse wateren zou bevinden, is de afgelopen dagen opnieuw...22 okt 2014, 248 keer afgespeeld
  • » Ambulance rijdt vaker voor drugs Video De Amsterdamse ambulance moet veel vaker uitrukken voor mensen die onwel raken door drugsgebruik...22 okt 2014, 31 keer afgespeeld

Meer video en audio