NOS NieuwsAangepast

Duitser leidt bank Vaticaan

De Duitse advocaat Ernst von Freyberg is benoemd tot hoofd van het Instituut voor Religieuze Werken, de bank van het Vaticaan. Het is een van de laatste grote besluiten van paus Benedictus XVI voordat hij aftreedt op 28 februari.

De vorige topman van de bank, Ettore Gotti Tedeschi, werd vorig jaar ontslagen omdat hij zijn taken niet goed had uitgevoerd. Hij werd aangesteld om de financiën van het Vaticaan transparanter te maken maar slaagde daar niet in.

Onderzoek

In 2010 legde de Italiaanse justitie beslag op 23 miljoen euro van de bank en werd er een onderzoek gestart tegen de toenmalige leidinggevenden. Ze werden ervan verdacht de antiwitwaswetgeving te hebben geschonden. Tedeschi moest de reputatie van de bank verbeteren.

Maar vorig jaar besloot de Italiaanse centrale bank dat Europese banken geen zaken meer mochten doen met het instituut, omdat het Vaticaan niet voldoet aan de Europese regels tegen witwassen. Sindsdien kan er in het ministaatje alleen met contant geld betaald worden. Eerder deze week werd een overeenkomst gesloten met een Zwitsers bedrijf om het electronisch betalingsverkeer weer op te starten.

Moderniseren

Von Freyberg is nu benoemd als hoofd van de Raad van Toezicht. Hij moet het instituut moderniseren. Afgelopen najaar riep Benedictus al een commissie in het leven die ervoor moet zorgen dat de bankzaken van het Vaticaan doorzichtiger worden.

De Duitser heeft, volgens een verklaring van het Vaticaan, een "brede ervaring" op het gebied van financiële regelgeving. Hij is streng katholiek en lid van de Ridderorde van Malta. Een organisatie die ruim 900 jaar geleden werd opgericht in de tijd van de kruistochten.

Von Freyberg is sinds vorig jaar voorzitter van de directie van de Duitse scheepsbouwmaatschappij Blohm + Voss in Hamburg. Dat bedrijf bouwt onder meer militaire schepen.

Dat is opmerkelijk omdat, volgens de regels van het Vaticaan, de bank geen zaken mag doen met bedrijven die militair materieel bouwen of anticonceptiemiddelen produceren. Volgens de kerk gaf Von Freyberg leiding aan de civiele tak van Blohm + Voss en kan de aanstelling daarom gewoon doorgaan.

Geplaagd door schandalen

Het Instituut voor Religieuze Werken wordt al decennia geplaagd door schandalen. Begin jaren tachtig werd de bank in verband gebracht met de ondergang van de Italiaanse Banco Ambrosio. Het Vaticaan stond garant voor een aantal dubieuze leningen van de bank in Latijns-Amerika.

Die leningen werden nooit terugbetaald en dat bracht Banco Ambrosio ten val. De baas van de bank, Roberto Calvi, werd in 1982 vermoord en opgehangen teruggevonden onder een brug in Londen. De geruchten gingen dat de maffia achter de moord zat maar de dader of daders zijn nooit gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl