NOS NieuwsAangepast

Meevaller kabinet door garantie

De schatkist heeft een forse meevaller. Dit jaar is de meevaller ruim 800 miljoen euro en over de hele kabinetsperiode gaat het om zo'n 3 miljard, maakte minister Dijsselbloem bekend.

De meevaller vloeit voort uit de winst die De Nederlandsche Bank maakt op noodleningen voor probleemlanden. De rente die De Nederlandsche Bank verdient op die noodleningen zou oorspronkelijk gebruikt worden om de kapitaalbuffers van de bank te versterken. Dat zou nodig zijn omdat die leningen relatief risicovol zijn.

In plaats daarvan heeft de overheid een garantie verleent aan DNB van maximaal 5,7 miljard. Daardoor hoeft DNB de winst van de noodleningen niet meer te gebruiken om de kapitaalbuffers te versterken en kan het geld in plaats daarvan als winst worden uitgekeerd aan de Staat.

Eurocrisis

Volgens Dijsselbloem maakt de Bank behoorlijke winst door de steunprogramma's in verband met de eurocrisis, maar zitten daar tegelijk risico's aan voor de Bank. "De oplossing is een formele garantstelling door de Staat; tegelijk blijft de Bank de winst afdragen", zegt de minister van Financiën.

Dijsselbloem benadrukt dat de meevaller veel groter is dan de tegenvaller die het kabinet deze week incasseerde door het woonakkoord. Volgens hem telt de meevaller mee bij het terugdringen van het begrotingstekort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl