NOS NieuwsAangepast

Rookverbod: minder vroeggeboorten

Het rookverbod op de werkplek en in de horeca in Vlaanderen is gepaard gegaan met een daling van het aantal vroeggeboorten. Dat blijkt uit een omvangrijke studie van de Universiteit van Hasselt. In totaal gaat het om een daling van het risico met bijna 10 procent.

"Als we corrigeren voor andere factoren komen we op een daling van het aantal vroeggeboorten van ongeveer 6,5 procent", zegt hoofdonderzoeker Tim Nawrot van de Universiteit Hasselt.

De sterfte onder vroeggeboren baby's is hoger dan die van baby's die na een voldragen zwangerschap ter wereld komen. Bovendien doen zich bij vroeggeboren baby's meer complicaties voor en krijgen ze op latere leeftijd meer met ziekten te maken.

Significante daling

Het rookverbod in Vlaanderen is in drie etappes ingevoerd. In 2006 op de werkplek, in 2007 in restaurants en in 2010 in cafés waar ook wordt gegeten. Telkens constateerden de onderzoekers een significante daling van het aantal vroeggeboorten. Tot 2006 was van zo'n daling geen sprake.

De onderzoekers hebben alle bijna 632.000 geboorten in Vlaanderen uit de periode 2002-2011 bekeken. Daaruit zijn alle 607.000 geboorten tussen de 24ste en de 44ste week geselecteerd. Meerlingen werden uitgesloten.

De onderzoekers hebben hun bevindingen gecorrigeerd voor een aantal factoren die het aantal vroeggeboorten beïnvloeden zoals luchtvervuiling, temperatuur en griep. Ook medicatie om vroegtijdige bevallingen te voorkomen is meegewogen, net als het opleidingsniveau en de herkomst van de moeder.

Meeroken

De onderzoekers noemen elf studies die het verband aantonen tussen meeroken en vroeggeboorte. Daar staat één meta-analyse (een onderzoek naar bestaande studies) tegenover die dat verband ontkent.

Er is volgens de onderzoekers verder slechts één studie naar een relatie tussen een rookverbod en vroeggeboorten. Dat Ierse onderzoek onderzoek zou vergelijkbare resultaten laten zien.

Beperking

De grootste beperking van de studie zit hem erin dat de onderzoekers niet weten of de moeders van de ruim 600.000 geboren baby's zelf wel of niet rookten. Ook was niet bekend of er zaken waren als overgewicht of andere risicofactoren.

Het RIVM spreekt in een reactie van 'een gedegen en goed opgezette studie' die elders herhaald moet worden om meer bewijs te vinden voor de stelling dat door het invoeren van rookverboden het aantal vroeggeboorten daalt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl