NOS NieuwsAangepast

Rutte: titel koningin Máxima kan

Premier Rutte verwerpt de kritiek van enkele rechtsgeleerden dat prinses Máxima te vroeg de koninginnetitel in het vooruitzicht is gesteld. "Zij is geen staatshoofd. Het is een aanspreekvorm. Dat is niet iets dat in wetgeving moet worden vastgelegd," aldus de premier.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wijst erop dat het historisch gebruik is om de echtgenote van de koning aan te duiden als koningin. "We hebben hier niet te maken met een staatsrechtelijk vraagstuk; er is geen besluit, wet of regelgeving voor nodig," aldus de RVD.

Rijp beraad

In NRC-Handelsblad wijzen enkele rechtsgeleerden op de Wet lidmaatschap koninklijk huis, waarin staat dat de echtgenote van de koning de titel Prinses der Nederlanden krijgt. "Rutte heeft voor zijn beurt gesproken," zegt de Leidse hoogleraar staatsrecht Wim Voermans in de krant. "Een beslissing over de aanspreektitel van Máxima kan pas genomen worden na rijp beraad in het parlement."

Staatsrechtdeskundige Twan Tak noemt het "onbegrijpelijk" dat kabinet en Kamer "relevante wetgeving niet serieus nemen." Hij is ook bang dat de koninginnetitel van Máxima verwarring zal zaaien in het buitenland.

De RVD deelt die vrees niet. De titel koningin is "ook in lijn met wat internationaal gangbaar is".

Ook een meerderheid in de Kamer is niet onder de indruk van de kritiek van de rechtsgeleerden. VVD en PvdA ondersteunen de uitleg van premier Rutte dat 'koningin' een aanspreektitel is en geen formele titel. Ook oppositiepartij SP vindt dat er geen enkele reden is om haar aanspreektitel wettelijk te regelen. "Er zijn belangrijkere zaken om mee bezig te zijn," aldus Van Raak. "Het parlement hoeft niet overal regels over te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl