NOS NieuwsAangepast

'Ik werd compleet verblind'

De meteorietinslag in Rusland heeft voor heel wat commotie gezorgd. Er zijn zeker 700 mensen gewond geraakt en er is veel schade. Bij de inwoners van de stad Tsjeljabinsk zat de schrik er goed in.

Veel mensen waren op weg naar hun werk toen ze eerst een lichtflits zagen, daarna een harde explosie hoorden en vervolgens een schokgolf voelden.

"Ik reed in het donker met mijn auto naar het werk. Maar plotseling was het licht, alsof het overdag was", zei Viktor Prokofiev die in het Oeral-gebergte woont tegen persbureau Reuters. "Ik werd compleet verblind."

Paniek

De ijsbaan van Tsjeljabinsk, waar internationale schaatswedstrijden worden verreden, is zwaar getroffen, meldt de Nederlander Marnix Wieberdink. "Binnen lijkt de schade groot; het is tot nu een verboden gebied. De complete tweede verdieping, het balkon, lijkt in elkaar gestort. Het moet opnieuw worden opgebouwd." De ijsbaan is in 2015 het toneel voor het EK allround.

Er zijn ook berichten dat het dak van een fabriek is ingestort en in de stad zijn veel ruiten gesneuveld. Volgens Sergej Hametov, inwoner van Tsjeljabinsk, was er grote paniek. "De mensen hadden geen idee wat er gebeurde. Ze renden allemaal naar huis om te kijken of iedereen oké was", vertelde hij AP.

Wereld vergaan

Een andere inwoner van Tsjeljabinsk zei dat enkele oudere vrouwen uit zijn buurt begonnen te huilen en schreeuwden dat de wereld aan het vergaan was.

Sergej Serskov vertelde dat de stad gedurende 20 tot 30 minuten wel een oorlogsgebied leek. "Ik was op kantoor toen ik door het raam voor me plotseling een lichtflits zag. Daarna zag ik een streep van rook, zoals van een vliegtuig maar dan veel groter."

Maar daarmee was het nog niet gedaan, want enkele minuten later vloog het raam open en was er een enorme explosie, aldus Serskov. "Gevolgd door een heleboel kleine explosies."

Symbool

De Russische premier Medvedev was op het moment van de meteorietinslag op een forum over de economie in het Siberische Krasnojarsk. Hij liet weten de inslag als een symbool voor het forum te zien. "Het laat zien dat niet alleen de economie kwetsbaar is, maar de hele planeet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl