NOS NieuwsAangepast

'Toch meer geld voor thuishulpen'

Bij de bezuinigingen op de AWBZ hoeven mogelijk minder mensen dan gedacht afscheid te nemen van de thuishulp. Dat schrijft De Telegraaf. Volgens de krant zijn de coalitiepartijen bereid daarvoor maximaal 750 miljoen euro in te zetten. Het geld zou komen uit het budget voor chronisch zieken en gehandicapten.

De coalitie wil volgens de krant de bezuiniging op de thuiszorg verzachten om steun van de oppositie te krijgen voor de bezuinigingen op de langdurige zorg.

'Pijn verzachten'

Het kabinet wil met de overgang van de AWBZ-zorg van rijk naar gemeenten flink bezuinigen. Voor zaken als maaltijdvoorzieningen, huishoudelijke hulp en hulp bij het aankleden is nog maar een kwart van het huidige budget beschikbaar. Om de pijn te verzachten zou staatssecretaris Van Rijn voorstellen geld te verschuiven vanuit het budget voor chronisch zieken.

In de plannen was al voorzien dat gemeenten zelf gaan bepalen wie welke hulp krijgt. Nieuw zou zijn dat ze het grootste deel van de zorgsubsidie inkomensafhankelijk mogen uitkeren.

De VVD zegt in een reactie tegen de NOS de plannen niet te kunnen bevestigen. "Het is op zich geen gekke gedachte maar we wachten af waar de staatssecretaris mee komt", aldus een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl